'14 maanden': het aangrijpende dagboek van Carine Russo verschijnt 20 jaar na de dood van haar dochter

Op 17 augustus 1996, veertien maanden nadat ze spoorloos waren verdwenen, werden de lichamen van de meisjes Mélissa Russo en Julie Lejeune teruggevonden. Het einde van een bange zoektocht waarbij het hele land de adem inhield. Voor Carine Russo, de mama van Mélissa, voelt het nog als gisteren. Ze koos ervoor om 20 jaar later de tragedie, die de basisstructuren van het Belgische gerecht deden wankelen, uitgebreid te beschrijven. Vandaag verschijnt '14 maanden', een openhartig dagboek dat even aangrijpend is als ongenadig.

'Toen de winter aanbrak, miste ik mijn meisje zo erg dat het fysiek pijn deed. Ik wou haar horen, haar zien, met haar praten en die nood werd zo groot en onhoudbaar dat ik begon te schrijven in een blauw schriftje. Enkele regels, bijna elke dag. Toen ik ze opnieuw las, bleek dat ze heel sterk mijn geestestoestand van het moment onthulden. Ik heb daarom besloten om ze integraal over te schrijven. Die woorden zijn niets meer en niets minder dan de bijzonder directe uitdrukking van mijn gevoelens, van mijn ervaring van het moment. Wij werden heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop, we leefden enkel nog voor de dag van hun terugkeer, we bedachten onze eigen middelen om het hoofd te bieden aan berusting en aan de onverschilligheid die we met alle kracht afwezen. Door onze sterke wil om ze niet te doen vergeten, werden Julie en Mélissa na verloop van tijd bijna onmerkbaar de meisjes die, door onze voortdurende oproepen via de media, uiteindelijk een heel land wisten te ontroeren.

Wie anders dan wij konden getuigen van het leven op dat moment? Konden we trouwens nog spreken van een leven? In werkelijkheid was het veeleer een nachtmerrie waar we als arme drommels in worstelden, enkel met de hoop om wakker te worden.'

-----------------------------------------------------------------

14 maanden | Carine Russo
ISBN 9789059087712 | € 19,99 | 239 blz. | Paperback
Davidsfonds Uitgeverij
Verschijnt op 17 augustus 2016

-----------------------------------------------------------------

Alexandra Cousy

WPG Uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be