25 jaar na het overlijden van 'Boudewijn, koning met een missie'

Over Boudewijns invloed in het naoorlogse België

Het is op 31 juli 2018 exact 25 jaar geleden dat koning Boudewijn stierf. Welke invloed had koning Boudewijn in het naoorlogse België? Vijfentwintig jaar na zijn overlijden maken Mark Van den Wijngaert en Emmanuel Gerard de balans op.

Boudewijn erfde van zijn vader Leopold III een door de koningskwestie uitgehold koningschap. De politieke partijen maakten meer en meer de dienst uit. Alleen in crisismomenten kon hij nog van zijn sleutelpositie gebruikmaken om de politieke stromingen enigszins te beïnvloeden. Vanuit zijn religieuze overtuiging gaf hij aan de tweede helft van zijn koningschap een moreel-humanitair karakter. Hij bleef een koning met een missie.

‘Boudewijn legt weinig of geen nuances in zijn oordeel, iets is goed of kwaad, daartussenin bestaan voor hem haast geen schakeringen.’

Mark Van den Wijngaert en Emmanuel Gerard schetsen naast de levensloop van Boudewijn ook de politieke betekenis van die koning. Hun aandacht gaat onder andere naar de moeilijke jeugdjaren van Boudewijn en de invloed van Leopold III, zijn huwelijk met Fabiola, de Congocrisis, zijn rol bij de regeringsvorming en de federalisering, de invloed van de Charismatische Beweging, zijn weigering om de abortuswet te bekrachtigen en zijn inzet om prins Filip op het koningschap voor te bereiden.

Boudewijn. Koning met een missie richt zich niet enkel tot de geïnteresseerden in het koningshuis, maar tot al wie de politieke geschiedenis van België beter wil leren kennen.

 

Mark Van den Wijngaert is emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis aan de KUBrussel. Hij publiceerde diverse werken over de Duitse bezetting, de Belgische politieke geschiedenis, de internationale geschiedenis en de Belgische monarchie.

Emmanuel Gerard is emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis aan de KU Leuven. Hij publiceerde over christendemocratie, parlementaire geschiedenis, het interbellum en de Koude Oorlog. Hij was expert in de Lumumba-commissie van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers.

 

__________________________________________________________________

Mark Van den Wijngaert en Emmanuel Gerard, Boudewijn, koning met een missie
ISBN 9789059089075 | 240 blz. | € 22,50 | Hardcover
Uitgegeven bij Davidsfonds
Verschijnt op 15 juni 2018
__________________________________________________________________

Naomi Riemis

PR & Marketing M-books en Davidsfonds, Standaard Uitgeverij

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

info@standaarduitgeverij.be

www.standaarduitgeverij.be