'Anatomia' - Volg de ontdekking van het menselijk lichaam in de Lage Landen tussen de 16e en 18e eeuw
Een rijkelijk geïllustreerde geschiedenis met prachtige gravures uit oude drukken

De geneeskunde zoals we die nu kennen, kwam pas relatief laat op gang. De voornaamste reden: oude beschavingen lieten lijken onaangeroerd om religieuze en filosofische redenen. In 1543 kwam hier verandering in en de eerste stappen naar de moderne geneeskunde werden gezet. Andreas Vesalius (1514-1564), bijvoorbeeld, nam de onfeilbaar gewaande leer van Galenus onder vuur. In de 16e eeuw rustte er nog een groot taboe op onderzoek op het menselijk lichaam, maar Vesalius bleek een grote inspiratie voor andere onderzoekers. In de jaren erna volgde vele medische ontdekkingen:
-
Adrianus Spigelius (1578-1625) gaf zijn naam aan een aantal anatomische ontdekkingen. Hij overleed – o noodlot – door een abces net onder de leverlob die zijn naam droeg. Vopiscus Fortunatus Plempius (1601-1671) was de eerste om de fysische wetten van Kepler toe te passen in de oftalmologie.
-
Frederik Ruysch (1638-1731) stelde de techniek op punt om bloedvaten op te spuiten en kon zo een mooie collectie anatomische preparaten aanleggen waarvoor Tsaar Peter de Grote persoonlijk naar Amsterdam kwam.
-
Govert Bidloo (1649-1713) gaf een parel van een atlas uit met prachtige anatomische tekeningen.
-
Philippus Verheyen (1648-1710) schreef een anatomisch werk dat eeuwenlang het handboek bij uitstek was voor studenten in verschillende landen.
-
Jan Palfijn (1650-1730) is niet alleen de uitvinder van een verlostang maar was ook een uitstekend chirurgijn en anatoom.
-
Herman Boerhaave (1668-1738) was ondanks zijn gehechtheid aan de verouderde theorieën van Galenus toch gefascineerd door de schitterende werken van Vesalius.
Professor Paul Broos volgt gedurende twee eeuwen het spoor van deze anatomen, allemaal afkomstig uit de Lage Landen, en brengt hun ontdekkingen en ontrafelingen van het menselijk lichaam overzichtelijk in kaart.
Anatomia is rijkelijk geïllustreerd met prachtige gravures uit oude drukken die zich allemaal bevinden in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. Dit boek ontsluit meteen deze rijke collectie.
Paul Broos is emeritus professor aan de KU Leuven. Gedurende jaren leidde hij generaties studenten binnen in de boeiende wereld van de anatomie en de chirurgie.
_________________________________________________________
Paul Broos, Anatomia
ISBN 9789059088504 | 256 blz. | € 49,99 | Hardcover
Verschijnt op 21 april 2017 bij Manteau
_________________________________________________________