'Apostel': Reis mee langs de rustplaatsen van de twaalf apostelen en ontdek de wortels van het Christendom

Een briljante synthese van reisjournalistiek en bijbelse geschiedenis


Een 21ste eeuwse zoektocht naar 12 rustplaatsen: ernstig, grappig en ontroerend, voor gelovigen én niet-gelovigen

'Deskundig gedocumenteerd en fascinerend... Bissell is een gedroomde gids naar deze mysterieuze mannen... Dit is een ernstig boek over het ontstaan van het Christendom, dat ook grappig is. Hoe vaak kom je dat tegen?' - The Independent

In deze reis naar het hart van het christendom verkent journalist, criticus en schrijver Tom Bissell de mysterieuze en vaak paradoxale levens en overleveringen van de twaalf apostelen.

Van Petrus tot Johannes, Mattheüs en Judas: wie waren de twaalf apostelen en wat geloofden ze precies? Waren het zwervers en predikers die zich ervan bewust waren dat ze een nieuw geloof aan het creëeren waren, of waren het voor het merendeel gelovige joden die zich overwegend ophielden rond Galilea en Judea? Of waren ze een combinatie van die twee? Hoe gaf hun leven aanleiding tot het ontstaan van een van de grootste wereldgodsdiensten?

Om antwoorden te vinden, onderneemt Bissell een pelgrimstocht naar de vermeende graven van de apostelen. Zijn reis voert hem langs negen landen en meer dan vijftig kerken. Hij trekt door Jeruzalem, Turkije, Griekenland, Frankrijk, India en Kirgizië, waar hij urenlang diepzinnige gesprekken voert met de meest gewone en buitengewone mensen. Priesters, paupers, een archeoloog van het Vaticaan, een Russische monnik en zelfs een Palestijnse taxichauffeur.

Dit boek geeft gefundeerde en soms verrassende antwoorden op oude vragen. Bissell spit niet alleen naar de identiteit van de apostelen, maar kijkt ook hoe ons beeld van hen in de loop van twee millenia vorm kreeg. Hij maakt duidelijk dat hun verhaal dat van het vroege christendom is, dat zich van een obscure joodse sekte ontwikkelde tot het wereldwijde geloof vandaag.

Het resultaat is een uitzonderlijk, erudiet en bij vlagen hilarisch boek - een religieus, intellectueel en persoonlijk avontuur.

Tom Bissell is een Amerikaanse redacteur, criticus en schrijver van zowel fictie en videogames als politiek en cultureel gelaagde reisreportages. Hij publiceerde onder meer God woont in St.-Petersburg (Anthos, 2007) en won in 2010 een Guggenheim Fellowship. Tom Bissell levert bijdragen aan Harper's MagazineSlate en The New Yorker. Twee van zijn fictieverhalen zijn intussen verfimd als The Loneliest Planet (2011) en Salt an Fire (2016).

---------------------------------------------------------------------
Tom Bissell, Apostel
ISBN 9789059087538 | 440 blz. | € 29,99 | Paperback
Davidsfonds Uitgeverij
---------------------------------------------------------------------

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be