'Bling Bling 1' genomineerd voor de Schaduwprijs: Jan Van der Cruysses gelauwerde debuut gaat ook in Nederland niet onopgemerkt voorbij

Deze ochtend werden de shortlists van de Gouden Strop en de Schaduwprijs bekendgemaakt. Nadat Jan Van der Cruysse met zijn debuutthriller Bling Bling 1. Diamantroof in Delhi in Vlaanderen furore maakte met de winst van De Hercule Poirotprijs én De Diamanten Kogel 2016, bestaat de kans dat hij in Nederland aan de haal gaat met de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut. Bling Bling 1 neemt het op tegen Dooie dagen van Pim Hermans (Mosae Libro) en Maakbaar van Mariette Zweers (Ambo|Anthos).

De winnaars van de Gouden Strop en de Schaduwprijs worden op donderdag 8 juni bekendgemaakt in de uitzending van RTL Late Night.

Wat de uitslag ook mag zijn: exact een week later stelt Jan Van der Cruysse Bling Bling 2. De Zaventemmers voor bij WPG Uitgevers in Hangar 26. Een vervolg om reikhalzend naar uit te kijken.

Bling Bling 1. Diamantroof in Delhi

Op de luchthaven van Delhi wordt een diamantkoerier beroofd. Albertien Van der Valk, verantwoordelijk voor de beveiliging van het diamanttransport, wordt meteen de laan uitgestuurd. Toch start ze op eigen houtje een zoektocht. Vanuit een bergdorpje in de Zuidelijke Kaukasus bestuurt Paata Sirbiladze een misdaadorganisatie met wijde internationale vertakkingen. Het zijn uitgerekend zijn diamanten die gestolen werden in Delhi.

Wat begint als een geweldloze diamantroof buiten het zicht van de media, mondt uit in een wervelwind van bloed en wraak, van de Antwerpse diamantwijk tot de verste uithoeken van de wereld.

‘Jaarlijks zo’n debuut en de Vlaamse misdaadroman verdringt moeiteloos de Scandinavische. Wat een intensiteit!’ – Lukas De Vos over Bling Bling 

‘Een joekel van een misdaadroman.’ – John Vervoort over Bling Bling 

'Een avonturenthriller met internationale allure, die gewoon smeekt om verfilmd te worden' - Gazet van Antwerpen

ISBN 9789059087019 | 528 blz. | € 24,99 | Paperback

Bling Bling 2. De Zaventemmers

Bling Bling 2 volgt het onvoorspelbare traject van het gangsterduo Mate en Boris en de verknipte moordgriet Elisabed. Op een moorddadige trip door de Balkan blijven ze de Antwerpse politievrouw Beerke Wagenmaker altijd een stap voor. Tot ze het pad kruisen van Roman Tokar, oorlogsveteraan en tweelingbroer van de diamantkoerier Sergei, die ze hebben vermoord. Net wanneer de rust wat terugkeert in de Antwerpse diamantwijk, doet veiligheidsdeskundige Albertien Van der Valk een gooi naar de perfecte diamantroof. De grootste ooit. Op de moeilijkste locatie van het land. Zaventem. 

Bling Bling 2 wervelt tussen de luchthavens van Eindhoven, Zaventem, Hong Kong en Odessa. Het volgt een spoor van bloed en drukinkt van Blankenberge tot de Zwarte Zee via snelwegparkings, treinstations en ferryboten.

Als woordvoerder van Brussels Airport beleefde Jan Van der Cruysse het reilen en zeilen van de luchtvaart gedurende 25 jaar vanop de eerste rij. ‘Een oeverloze bron van inspiratie voor spannende verhalen en het verzinnen van verknipte personages.’ Zijn fantasie leverde zijn debuutthriller Bling Bling 1 op, die bekroond werd met de Hercule Poirotprijs 2016 en de Diamanten Kogel 2016.

ISBN 9789022333976 | ca. 528 blz. | € 21,99 | Paperback
ISBN 9789460415616 | € 14,99 | E-book
Verschijnt op 15 juni 2017

Als woordvoerder van Brussels Airport beleefde Jan Van der Cruysse het reilen en zeilen van de luchtvaart gedurende 25 jaar vanop de eerste rij. ‘Een oeverloze bron van inspiratie voor spannende verhalen en het verzinnen van verknipte personages.’ Zijn fantasie leverde zijn debuutthriller Bling Bling 1 op, die alvast bekroond werd met de Hercule Poirotprijs 2016 en de Diamanten Kogel 2016.

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be