'Bling Bling 1' wint de Schaduwprijs: Jan Van der Cruysse slaagt met vlag en wimpel in Nederland

Gisterenavond, donderdag 8 juni, werd bekendgemaakt dat Jan Van der Cruysse met zijn indrukwekkende debuut Bling Bling 1. Diamantroof in Delhi De Schaduwprijs 2017 in de wacht sleept. Dit jaar werden de laureaten van De Gouden Strop en De Schaduwprijs na menig geknarsetand en genagelbijt gehuldigd tijdens de uitzending van RTL Late Night, en Bling Bling 1 werd er met recht en rede uitgeplukt als beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut:

"Een boek dat de lezer door de vaardige pen van de schrijver van het begin tot het einde bij de les houdt, en humor op geloofwaardige wijze met de actie weet te combineren. De winnaar van de Schaduwprijs 2017 is het boek dat de lezer in een soepele stijl meevoert in een wereld die met meesterhand beschreven wordt. Via unieke, veelkleurige karakters ontrolt zich een plot dat je stevig in de greep houdt. Geen moment heeft de lezer de neiging het boek neer te leggen." - Juryrapport Schaduwprijs 2017

Onze noorderburen hebben gesproken en wij vertellen het graag voort. Zo hoort u het ook eens van een ander, want afgelopen najaar maakte Jan Van der Cruysse in Vlaanderen al furore met de winst van de Hercule Poirotprijs én De Diamanten Kogel voor Bling Bling 1. 

Als dit nog niet genoeg aanzet tot feestgedruis: binnen een kleine week, op 15 juni 2017, stellen we bij Manteau het ijzersterke vervolg Bling Bling 2. De Zaventemmers voor. Alle details in de uitnodiging onderaan dit bericht. Schrijf zeker in via [email protected]: hopelijk tot dan!

Bling Bling 1. Diamantroof in Delhi

Op de luchthaven van Delhi wordt een diamantkoerier beroofd. Albertien Van der Valk, verantwoordelijk voor de beveiliging van het diamanttransport, wordt meteen de laan uitgestuurd. Toch start ze op eigen houtje een zoektocht. Vanuit een bergdorpje in de Zuidelijke Kaukasus bestuurt Paata Sirbiladze een misdaadorganisatie met wijde internationale vertakkingen. Het zijn uitgerekend zijn diamanten die gestolen werden in Delhi.

Wat begint als een geweldloze diamantroof buiten het zicht van de media, mondt uit in een wervelwind van bloed en wraak, van de Antwerpse diamantwijk tot de verste uithoeken van de wereld.

‘Jaarlijks zo’n debuut en de Vlaamse misdaadroman verdringt moeiteloos de Scandinavische. Wat een intensiteit!’ – Lukas De Vos over Bling Bling 

‘Een joekel van een misdaadroman.’ – John Vervoort over Bling Bling 

'Een avonturenthriller met internationale allure, die gewoon smeekt om verfilmd te worden' - Gazet van Antwerpen

ISBN 9789059087019 | 528 blz. | € 24,99 | Paperback

Bling Bling 2. De Zaventemmers

Bling Bling 2 volgt het onvoorspelbare traject van het gangsterduo Mate en Boris en de verknipte moordgriet Elisabed. Op een moorddadige trip door de Balkan blijven ze de Antwerpse politievrouw Beerke Wagenmaker altijd een stap voor. Tot ze het pad kruisen van Roman Tokar, oorlogsveteraan en tweelingbroer van de diamantkoerier Sergei, die ze hebben vermoord. Net wanneer de rust wat terugkeert in de Antwerpse diamantwijk, doet veiligheidsdeskundige Albertien Van der Valk een gooi naar de perfecte diamantroof. De grootste ooit. Op de moeilijkste locatie van het land. Zaventem. 

Bling Bling 2 wervelt tussen de luchthavens van Eindhoven, Zaventem, Hong Kong en Odessa. Het volgt een spoor van bloed en drukinkt van Blankenberge tot de Zwarte Zee via snelwegparkings, treinstations en ferryboten.

Als woordvoerder van Brussels Airport beleefde Jan Van der Cruysse het reilen en zeilen van de luchtvaart gedurende 25 jaar vanop de eerste rij. ‘Een oeverloze bron van inspiratie voor spannende verhalen en het verzinnen van verknipte personages.’ Zijn fantasie leverde zijn debuutthriller Bling Bling 1 op, die bekroond werd met de Hercule Poirotprijs 2016 en de Diamanten Kogel 2016.

ISBN 9789022333976 | ca. 528 blz. | € 21,99 | Paperback
ISBN 9789460415616 | € 14,99 | E-book
Verschijnt op 15 juni 2017

Als woordvoerder van Brussels Airport beleefde Jan Van der Cruysse het reilen en zeilen van de luchtvaart gedurende 25 jaar vanop de eerste rij. ‘Een oeverloze bron van inspiratie voor spannende verhalen en het verzinnen van verknipte personages.’ Zijn fantasie leverde zijn debuutthriller Bling Bling 1 op, die alvast bekroond werd met de Hercule Poirotprijs 2016 en de Diamanten Kogel 2016.

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Sonja Peters

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be