'Bloot Toeval': Benieuwd waarom de Britten voor een Brexit stemmen en de Belgen - tous ensemble - een gat in de lucht springen bij elk doelpunt van de Duivels?

Bioloog Mark Nelissen werpt een blik op de mechanismen die ons sociaal gedrag sturen

Normaal gezien zouden er nooit mensen zijn ontstaan, er was maar één kans op vele biljoenen. Zuiver toeval! De mens was ooit op een haar na uitgestorven. Door bloot toeval verloren we onze vacht, ontwikkelden we een huwelijk en... doen we wat we doen, voelen we wat we voelen.

Dit boek verandert je mensbeeld en verplicht je tot nederigheid. Het laat niets over van wat je vanzelfsprekend vindt.

Waarom lopen we op twee benen? Is het waar dat een man liefst seks heeft met een jonge vrouw? Waarom zien we niet al onze kleinkinderen even graag? Waarom vinden we overspel stuitend en doen we het toch? Heeft bang zijn enig nut? Mag een man wenen? Waarom helpen we een vriend? Zijn we verwant aan die vriend? En het glazen plafond, bestaat het nu of niet?

Algemeen boeiende vragen waarvan de antwoorden ons een interessant inzicht bieden in de specifieke gebeurtenissen van vandaag: waarom stemmen de Britten voor een Brexit en hoe komt het dat we - tous ensemble - door het lint gaan wanneer de Rode Duivels het ene doelpunt na het andere binnentrappen?

Van de evolutietheorie over voortplantingsdrang en emoties tot hoe ons sociaal gedrag gestuurd wordt: bioloog Mark Nelissen schrijft op een glasheldere manier over de mechanismen waarlangs onze oerinstincten ons beïnvloeden. Om het te lezen heb je geen voorkennis nodig, wel een flinke dosis nieuwsgierigheid: bereid je voor om te ontdekken waarom je bent wie je bent.

Mark Nelissen is bioloog en professor aan de Universiteit Antwerpen. Hij is officieel op emeritaat, maar blijft gedreven door één missie: via boeken, artikels, colleges en lezingen de evolutiegedachte verspreiden, zodat het mensbeeld kan worden bijgestuurd. Mark Nelissen heeft al verschillende bestsellers op zijn naam staan en wordt steevast gevraagd om tekst een uitleg te geven bij intrigerende intermenselijke fenomenen.

--------------------------------------------------------------
Mark Nelissen, Bloot toeval
ISBN 9789059087125 | 464 blz. | € 27,50 | Paperback
Verschenen bij Davidsfonds Uitgeverij
--------------------------------------------------------------

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be