Boekvoorstelling en opening tentoonstelling 'Heiligen en tradities in Vlaanderen - Lente & Zomer'

De meest recente kijk op ons immaterieel erfgoed in een nieuw standaardwerk

Op vrijdag 31 maart opent de tijdelijke tentoonstelling 'Heiligen en tradities in Vlaanderen' en wordt meteen ook het gloednieuwe standaardwerk Heiligen en tradities in Vlaanderen: Lente & Zomer voorgesteld. Ook u bent van harte welkom.

Afspraak om 19u in de Basiliek van Scherpenheuvel. Aansluitend is er een bezoek aan de tentoonstelling voorzien en een receptie in de barokgang.

De tentoonstelling loopt van 1 april tot 25 juni en zal vrij te bezoeken zijn op elke zaterdag, zon- en feestdag van 13u30 tot 17u30. Gedurende deze periode is de tentoonstelling ook toegankelijk voor groepen tussen 9u en 17u, na afspraak. 

Processies, rondgangen, novenen, bloemenhuldes, bedevaarten,... Je komt ze overal in Vlaanderen tegen. Ze vertegenwoordigen het geloof vanuit de onderbuik: geworteld in een ver verleden, gestoeld op vereringen van lokale heiligen.

Heiligen en tradities in Vlaanderen wordt het gloednieuwe standaardwerk in twee delen voor de verklaring van heiligenfeesten en tradities in Vlaanderen.

Tal van specialisten buigen zich onder redactionele leiding van Hans Geybels over de - vooral religieuze - volkscultuur in Vlaanderen. Hoe Keltisch of Germaans zijn de christelijke tradities? Wat als Sinterklaas niet Wodan is? Wat heeft de verrijzenis van Christus met eieren te maken? En waar komen al die Lourdesgrotten vandaan?

Ze gaan telkens uit van de meest recente stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek en bieden zo de nieuwste kijk op een belangrijk deel van het immateriële erfgoed in Vlaanderen.

Hans Geybels woont in Scherpenheuvel. De gewezen woordvoerder van kardinaal Danneels is docent aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de K.U. Leuven en doet hoofdzakelijk onderzoek naar de geschiedenis van de reiligieuze volkscultuur. Geybels is ook een gedelegeerd bestuurder van de christelijk geïnspireerde denktank Logia.

______________________________________________________________________________
Hans Geybels (red.), Heiligen en tradities in Vlaanderen: Lente & Zomer
ISBN 9789059088498 | 320 blz. | € 29,99 | Gebonden
Verschijnt op 31 maart 2017
Davidsfonds Uitgeverij
______________________________________________________________________________

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

info@standaarduitgeverij.be

www.standaarduitgeverij.be