'De graven van Loon' - Het luxueuze standaardwerk over het Limburgse verleden tot 1795

Een toegankelijk maar wetenschappelijk en didactisch gefundeerd epos


De graven van Loon is het derde deel in de prestigieuze reeks waarin reeds De Graven van Vlaanderen en De Bourgondische vorsten van dr. Edward de Maesschalck verschenen. Dit rijk gedocumenteerde sluitstuk vertelt de geschiedenis van het graafschap Loon en het prinsbisdom Luik, die zich uitstrekt van de prille 11e eeuw tot de Franse annexatie in 1795.

Door de specifieke positie van Loon, biedt een blik op de geschiedenis ervan ook een inkijk in de Karolingische voorgeschiedenis, het conflict tussen Kerk en staat en de grote feodale ontwikkelingen. De politieke, sociaaleconomische, religieuze en culturele ontwikkelingen komen systematisch en toegankelijk aan bod en precies daarom loont dit werk ook voor het grote publiek de moeite. Dat de auteur daarbij naast de hoofdrolspelers en de grote structuren ook oog heeft voor kleinere anekdotes, is mooi meegenomen.

De graven van Loon is een wetenschappelijk én didactisch gefundeerd werk, ondersteund door wereldwijd opgediept beeldmateriaal en een stamboom die rechtstreeks reikt tot de huidige vorstenhuizen van de Beneluxlanden.

Jan Vaes is doctor in de Oudheidkunde en Kunstgeschiedenis. Voor zijn onderzoek van vroegchristelijke architectuur in Italië werd hij in 1991 bekroond tot Laureaat van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. Tevens gaf hij talrijke lezingen en was hij curator van een aantal historische tentoonstellingen. Momenteel is Vaes voltijds lector Geschiedenis en Cultuurgeschiedenis aan de Lerarenopleiding van het University College Leuven-Limburg en docent aan het Kunsthistorisch Instituut te Antwerpen.

---------------------------------------------------------------------
Jan Vaes, De graven van Loon
ISBN 9789059087651 | 368 blz. | € 65 | Hardcover
Davidsfonds Uitgeverij
---------------------------------------------------------------------

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be