'De Kempen bevrijd 1944': het tekenende oorlogsverleden van de Kempen in de bredere context van WOII

Drie gedreven auteurs tekenen de gebeurtenissen van WOII op vanuit een uniek perspectief

De geschiedenis van de bevrijding van de Kempen trekt na meer dan 70 jaar nog steeds de aandacht

De vele herdenkingen, evenementen, tentoonstellingen en lezingen over het onderwerp benadrukken het belang van een gebundelde blik op het Kempense oorlogsverleden. De aanwezigheid van het Duits leger  heeft er diepe sporen nagelaten. Niet alleen in het landschap, in de steden en de gemeenten, maar ook in de herinneringen en familieverhalen van vele Kempenaars. Vele verhalen en beelden bleven door hen bewaard in de vorm van dagboeken, brieven, oude foto's en kaarten die van onschatbare waarde zijn.

Twee jonge bengels hebben in Beerse de bevrijding van 1944 van heel nabij meegemaakt, zoals zovelen in de streek. De militaire verhalen bleven hen boeien en prikkelen om meer te weten. Vooral de gedrevenheid om de betekenis van de bevrijding van de Kempen in de bredere context van een wereldwijde oorlog te kunnen begrijpen, leidde tot een zoektocht naar lokale en internationale bronnen en tot vele persoonlijke contacten in België, Engeland en Duitsland met ex-militairen en anderen die het van nabij meegemaakt hebben. Dat was de inspiratie voor dit boek over de bevrijding van de Kempen.

  • Een brede blik op het verloop van WOII vanuit het unieke perspectief van de Antwerpse Kempen
  • Doorweven met authentiek bronnenmateriaal, foto's en kaarten
  • Talrijke kaderteksten met achtergrondinformatie en getuigenissen

Herwig Jansen (arts, wetenschappelijk onderzoeker en ondernemen) was altijd geboeid om het onbekende te ontcijferen en de oorlog in de Kempen op een persoonlijke wijze te kunnen 'vertellen'. Bernard Clymans (ingenieur met een militaire loopbaan) vond originele archieven via contacten met belangrijke getuigen. Dit verhaal van de bevrijding van de Kempen werd deskundig gebundeld en aangevuld in een unieke uitgave door Gorik Goris, eveneens uit de Kempen, bekend historicus, schrijver en spreker over WOII.

---------------------------------------------------------------------------------------
De Kempen bevrijd 1944
, Frans Herwig Jansen, Bernard Clymans en Gorik Goris
ISBN 9789059087521 | 164 blz. | € 22,50 | Paperback
Davidsfonds Uitgeverij

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be