De Marollen. Een eeuwenoud misverstand

Een nieuw licht op de naam en evolutie van de bekendste volksbuurt in België

Wat begon als een eenvoudige voorbereiding van een gidsenwandeling door de Marollenwijk, mondde uit in zeven jaar archiefonderzoek. Dit boek vat de resultaten helder en bondig voor u samen, met aandacht voor verrassende onthullingen en pittige anekdotes.

Weet u bijvoorbeeld dat het hart van de Marollen vroeger in de huidige Montserratstraat lag in plaats van op het Vossenplein? En dat er zelfs een 'Marolle straete" bestond? Of waarom in 1980 resten van een middeleeuws kerkhof opdoken in de Voorzienigheidsstraat?

Deze ontdekkingstocht door de geschiedenis van de Brusselse wijk is bovendien geïllustreerd met - soms nauwelijks onderzochte - historische bronnen en knappe foto's.

LUC SURDIACOURT werkte na zijn studie TEW zijn hele loopbaan bij de VRT. Zijn levendige belangstelling voor geschiedenis voert hem dikwijls naar bibliotheken en archieven en deed hem in 2005 ook de opleiding tot toeristische gids volgen. Ondertussen gidst hij al een tiental jaren bezoekers door Brussel.
 

‘Dankzij het noeste en intelligente speurwerk van Surdiacourt komt een nieuwe naamsverklaring voor de Marollen in de plaats van de –duidelijk onjuiste– klassieke. Ze is wat minder verheven en devoot, maar daar zal wel geen enkele Marollien wakker van liggen.’ – Prof. dr. Luk Draye

 

Van harte welkom op:

Persconferentie - 20 april om 11u00
Goudblommeke in Papier, Cellebroersstraat 53, 1000 Brussel
​Info en reservatie: Chantal Brems, inschrijvingen@erfgoedcelbrussel.be

Boekvoorstelling - 23 april 2018 om 12u30
in Muntpunt (Literair Salon S1, Munt 6, 1000 Brussel)
​georganiseerd door Muntpunt i.s.m. Erfgoedcel Brussel
​Gratis inschrijven via deze link

________________

Luc Surdiacourt - De Marollen, Een eeuwenoud misverstand
​ISBN 9789059089082
softcover, ca. 192 blz, €22,50
​Verschijnt in april 2018 bij Davidsfonds
 

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

info@standaarduitgeverij.be

www.standaarduitgeverij.be