‘De oorlog was toch voor iets goed’ – onderzoeksjournaliste Frieda Joris vertelt de geschiedenis van WOII aan de hand van 12 ontroerende liefdesverhalen
In conflictsituaties komt niet alleen het lelijkste in de mens naar boven, maar vaak ook het mooiste
‘De oorlog is toch voor iets goed geweest’ stond er op een huwelijkstelegram van de ouders van Frieda Joris. Wat dat ‘iets’ precies is? De liefde. Want Nico en Anna leerden elkaar kennen tijdens het verplegen van gewonden na de V-bom op de Antwerpse cinema Rex.
‘De dodelijkste bominslag uit de geschiedenis van België bracht mijn ouders tezamen’, schrijft Frieda Joris, ‘zoals de oorlog verschillende koppels in dit boek verenigde en een paar ook verscheurde.'
De achtergrond is gruwelijk, maar ondanks alle verschrikkingen bloeiden er tussen 1940 en 1945 ook liefdes op. In het verzet, in de schuilkelder, in het sanatorium en zelfs in de kampen houdt de liefde mannen en vrouwen overeind. In Grote liefdes in de Grote Oorlog nam Frieda ons al mee naar prachtige romances die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog ontpopten en in De oorlog was toch voor iets goed schotelt ze ons opnieuw twaalf waargebeurde liefdesverhalen voor, dit keer tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog.
Een uniek perspectief op de geschiedenis
Aan de hand van persoonlijke anekdotes en prachtige zwart-witfoto’s afkomstig uit privécollecties, wordt de lezer meegenomen naar het Belgische verzet, maar ook naar de kampen van Dachau en Mauthausen. Ondanks alles kon daar de liefde tussen Myette Dumalin en auteur Ludo Van Eck overleven. Ook kunnen we meegluren over de schouders van onze regering in ballingschap in Londen, worden we getuige van de landing in Normandië en volgen we bevelhebber Jean-Baptiste Piron op de voet als die met zijn brigade Brussel bevrijdt.
Om deze mooie verhalen een extra persoonlijke touch te geven, maakte Frieda Joris niet alleen gebruik van officiële documenten, maar ging ze ook te rade bij mensen die dicht bij de liefdeskoppels stonden en kreeg ze toegang tot enkele privé briefwisselingen. Het resultaat is een bundel vol ontroerende en hoopvolle vertellingen.
‘De moraal van al deze verhalen? Dat liefde helpt om de menselijke waarden hoog te houden in een onmenselijke wereld.’ - Frieda Joris
Frieda Joris won voor haar journalistiek werk de Vlaamse Journalistenprijs, de Dexiaprijs en de prijs voor Onderzoeksjournalistiek van de Vereniging van Vlaamse Journalisten. Daarnaast schreef ze al een aantal boeken, waaronder Grote liefdes in de Grote Oorlog.
-------------------------------------------------------------------
De oorlog was toch voor iets goed | Frieda Joris
ISBN 978905987491 | 240 blz. | € 24,99 | Paperback
Davidsfonds Uitgeverij
Verschijnt op 25 augustus 2016
-------------------------------------------------------------------