'De zaak van de zwarten', collaboratie tijdens WOII

Een kasteelgijzeling uit de Tweede Wereldoorlog, geschreven door Bert Cornelis

1944: een militie van Vlaamse collaborateurs bezet het Kasteel Rega’s Hof in Rotselaar. De Vlaamse Wachters gijzelen de kasteelvrouwe, verdrijven de familie en terroriseren de omgeving. De zaak van de zwarten beschrijft het lot van zowel het slachtoffer als een officier en een oorlogsburgemeester die collaboreerden met de Duitse bezetter. Hun levensverhaal geeft een beeld van hoe zowel slachtoffers als bezetters de laatste dagen van de Groote Oorlog op het Europese continent beleefden.

Oorlogen vernietigen mensenlevens. Om dat ten volle te beseffen zijn lokale geschiedenissen over mensen van vlees en bloed onontbeerlijk. Dit boek over Rotselaar is er een uitmuntend voorbeeld van.
​Prof. Dr. Bruno De Wever

De zaak van de zwarten brengt niet alleen een historisch verantwoorde geschiedenis van lokale gebeurtenissen, maar schetst ook treffend een groter historisch kader van de Tweede Wereldoorlog.

Een oorlog maakt altijd onschuldige slachtoffers. Dankzij 'De zaak van de zwarten' wordt het een zaak van iedereen.

Bert Cornelis is historicus. Hij was eerder politiek journalist en werkt al enkele jaren in de politieke communicatie. Door het onderzoek voor zijn boek Burgemeester in de Groote Oorlog. De dagboeken van Gaëtan de Wouters d’Oplinter en Maria Theresia Goethals (Rotselaar, 1914) stuitte hij op het fascinerende verhaal van de kasteelgijzeling.

 

____________

Bert Cornelis, De zaak van de zwarten
ISBN 978 90 5908 9273 | 256 blz. | €24.99 | Softcover
Verschijnt op 28 maart 2018 
Davidsfonds Uitgeverij

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

info@standaarduitgeverij.be

www.standaarduitgeverij.be