'Een delicate driehoeksverhouding': Jan Van Eycken onderzoekt hoe de drie wereldreligies tegenover elkaar staan

Belangwekkende inzichten die nuanceren en verbinden op basis van religieus tekstmateriaal

Jezus wordt in de Koran vermeld als belangrijke profeet. Abraham en Jakob zijn bekende bijbelse figuren, voor zowel joden als christenen. Zijn sommige delen van de Heilige Schriften toevallig van elkaar afgeleid of drukken ze een wezenlijke band uit?

Van het prille begin tot vandaag loopt er een breuklijn tussen godsdiensten die alle één God belijden. De joden werden al snel (2de eeuw na Chr.) als ‘godsmoordenaars’ bestempeld omdat ze Jezus aan het kruis hadden laten nagelen. Moslims en christenen stonden meermaals met getrokken zwaarden tegenover elkaar, niet alleen in de kruistochten. Israëli’s en Palestijnen leven op gespannen voet in het Heilig Land. Toch staan joden, christenen en moslims op spiritueel en moreel vlak dichter bij elkaar dan ze misschien zelf beseffen.

Hoe kijken de volgelingen van Mozes, Jezus en Mohammad naar elkaar? Welke ideeën bieden hun respectieve tradities om al dan niet het dialooggesprek aan te gaan en duurzame vrede te stichten? De auteur grasduint in teksten van de drie wereldreligies en laat enkele denkers van vroeger en nu aan het woord. Hij stoot op belangrijke verschillen, gaat op zoek naar de context van controversiële schriftteksten, brengt nuances aan. Maar vooral zoekt hij uit of het jodendom, de islam en het crhistendom naar elkaar zijn toegegroeid en welke pogingen er worden ondernomen om hun delicate driehoeksverhouding achter zich te laten.

JAN VAN EYCKEN is priester van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, met specifieke opdracht voor de interreligieuze dialoog.

______________________________________________________________________________________
Jan Van Eycken, Een delicate driehoeksverhouding. Hoe kijken joden, christenen en moslims naar elkaar?
ISBN 9789059088719 | 223 blz. | € 22.50 | Paperback
Davidsfonds Uitgeverij

 

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be