Heiligen en tradities in Vlaanderen

Een omvangrijk overzicht van de heiligen en de tradities in Vlaanderen

Ommegangen, Halloweentochten, kaarsenprocessies, Sinterklaasfeesten, driekoningenzingen,… Vlaanderen bruist van de volkse tradities. Eeuwenoude gebruiken gebaseerd op lokale heiligenvereringen of soms recent geadopteerd. Onder redactionele leiding van Hans Geybels speuren tal van specialisten naar de oorsprong en evolutie van de religieuze volkscultuur in Vlaanderen.

Via hun bijdragen wordt onder meer ingegaan op hoe de adventskrans ontstond, waarom de populaire Sint-Antonius met een varken wordt afgebeeld, waarom de huidige controverse rond Zwarte Piet ontstond, welke ‘devotionalia’ of gebruiksvoorwerpen een centrale rol spelen in het alledaagse geloof.

Samen met het eerste deel over de lente en de zomer, vormt dit boek een standaardwerk voor de verklaring van heiligenfeesten en tradities in Vlaanderen. Dankzij de meest recente wetenschappelijke inzichten maakt het komaf met de achterhaalde stelling dat veel van onze christelijke gebruiken teruggaan tot de Kelten of Germanen.

Hans Geybels was woordvoerder van kardinaal Danneels. Hij doceert aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de KU Leuven en bestudeert de geschiedenis van de religieuze volkscultuur.

 

Op ZATERDAG 24 MAART opende de tijdelijke tentoonstelling 'Heiligen en tradities in Vlaanderen' in de Bouckaertzaal in het onthaalcentrum De Pelgrim, Isabellaplein 15A, Scherpenheuvel.
De tentoonstelling loopt van 24 maart tot en met 1 juli 2018 en zal vrij te bezoeken zijn elke zaterdag, zon- en feestdag van 13u30 tot 17u30. Gedurende deze periode is de tentoonstelling ook toegankelijk voor groepen tussen 9u en 17u, na afspraak bij Hans Geybels (hans@logia.be - 0472/749760)


 

___________

Hans Geybels, Heiligen en tradities in Vlaanderen
ISBN 978 90 5908 4988 | 320 blz. | €29.99 | Hardcover
Verschijnt op 27 maart 2018
Davidsfonds Uitgeverij

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

info@standaarduitgeverij.be

www.standaarduitgeverij.be