(Her)ontdek 'Utopia' - 500 jaar na Thomas More's intellectuele mijlpaal een nieuw perspectief in drie spraakmakende uitgaven

In december 1516 haalt Dirk Martens het eerste exemplaar van Utopia van de Leuvense pers. ‘Een gouden boekje, niet minder heilzaam dan grappig, over de ideale republiek en over het nieuwe eiland Utopia, zo luidt de ondertitel. Centraal staat de eeuwenoude droom van menselijk geluk en de zoektocht naar een betere wereld. Het werk van de Engelse politicus en Europese humanist Thomas More bleek een mijlpaal voor het Europese denken. Vijf eeuwen later spreekt de idee van een ideale wereld nog altijd tot de verbeelding.

Dit najaar kan u zich n.a.v. de vijfhonderdste verjaardag van Utopia verdiepen in het wereldberoemde boek en het leven van Thomas More met drie bijzondere uitgaven die de woelige zestiende eeuw in een nieuw perspectief plaatsen:

  • Op zoek naar Utopia, Jan Van der Stock (ed.)
  • Terug naar Utopia, Dirk Tieleman en Geert Heymans
  • Thomas More: Een leven in vijf vriendschappen, Joris Tulkens
     

Op zoek naar Utopia – Jan Van der Stock (red.): De catalogus bij de omvattende tentoonstelling

Maar liefst tachtig meesterwerken verwachten je op de bijzondere en unieke tentoonstelling in M - Museum Leuven: Op zoek naar Utopia. Het verlangen naar Utopia zorgde voor creatieve hoogtepunten in de schilderkunst, de vervaardiging van wandtapijten, landkaarten en de ontwikkeling van wetenschappelijke instrumenten. Alle grote meesters uit de tijd van Thomas More zijn vertegenwoordigd met absolute topstukken. Op zoek naar Utopia is een buitenkans om in één tentoonstelling het beste van Quinten Metsys, Jan Gossaert, Albrecht Dürer, Hans Holbein en vele anderen te bewonderen. Je ziet er zelfs het wereldberoemde Portret van Erasmus uit de collectie van de Britse koningin Elisabeth II.

In de bijbehorende en gelijknamige catalogus maakt u kennis met de wereld van More en zijn vrienden, met de idealen en droombeelden van de kunstenaars van toen, met het verlangen naar verrre horizonten en met het web van nieuwe wetenschap dat geduldig over de werkelijkheid heen werd geweven. Schitterende werken van 15de- en 16de –eeuwse topkunstenaars samengebracht in een spannend en intrigerend verhaal.

Het boek Op zoek naar Utopia werd samengesteld door Jan Van der Stock, curator van de gelijknamige tentoonstelling in M - Museum Leuven. 20.10.2016 > 17.01.2017

__________________________________________________
Nederlandstalige editie: ISBN 9789059088108
Engelstalige editie: ISBN 9789059088115
416 blz. | € 59,99 | Hardcover met stofwikkel
__________________________________________________

Terug naar Utopia – Dirk Tieleman en Geert Heymans: De relevantie van Utopia vandaag

'In zijn boek Utopia maakt [Thomas More] het proces van de samenleving. Hij heeft niet alleen kritiek op de politiek, maar ook op het systeem zelf. Vandaag zou hij in het openbare leven geen enkele kans maken.' - Herman Van Rompuy

Cultuurfilosoof Geert Heymans hertaalt in Op zoek naar Utopia de Latijnse tekst van More's Utopia in sprankelend Nederlands. Tussen de hoofdstukken door komen toonaangevende stemmen als die van Tinneke Beeckman, Marc Buelens, Bea Cantillon, Geert Noels, Rik Torfs en Herman van Rompuy aan het woord. Ze worden geïnterviewd door gerenommeerd journalist Dirk Tieleman die hen bevraagt over wat een boek van 500 jaar geleden vandaag nog kan betekenen: ze denken elk vanuit een eigen invalshoek na over Utopia toen en nu.

Regisseur Fabio Wuytack sluit het boek af in een epiloog en leidt ons binnen in zijn filmisch universum met de documentaire Back to Utopia, waarin hij op diverse plekken in de wereld thema's uit Utopia in beeld brengt. De trailer via https://vimeo.com/182960449

_______________________________________________________________________________
ISBN 9789059087781 | 156 blz. | € 34,99 | Softcover met bijgevoegde DVD
_______________________________________________________________________________

Thomas More: Een leven in vijf vriendschappen – Joris Tulkens: Een uniek perspectief op het leven van de schrijver van Utopia

In Thomas More, een leven in vijf vriendschappen, leren we de schrijver van het fameuze boek beter kennen. Joris Tulkens is thuis in de zestiende eeuw. Hij schreef eerder boeken over Erasmus, Johanna de Waanzinnige en Pieter Gillis en slaagt er ook dit keer in om een fascinerende persoonlijkheid te doorgronden in een vlot lezend verhaal.

Hij doet dit aan de hand van vijf tekenende vriendschappen in het leven van Thomas More. Desiderius Erasmus, Pieter Gillis, Hendrik VIII, Thomas Cromwell en zijn lievelingsdochter Margaret beschrijven elk een ander fascinerend facet van zijn leven en denken. Ook Thomas More zelf komt aan het woord om hun oordeel te weerleggen of te nuanceren.
_______________________________________________________
ISBN 9789059087811 | 240 blz. | € 24,99 | Softcover
_______________________________________________________

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be