'Het grote verhaal van kleine mensen': een uniek perspectief op de geschiedenis van dwergen

Het is een vreemde paradox: wanneer mensen met een ‘normale’ grootte op straat of elders dwergen of ‘kleine mensen’ ontmoeten, dan is het onmogelijk om hen over het hoofd te zien. Dwergen lopen in de kijker en trekken iedereens aandacht, of ze dat nu willen of niet. In Het grote verhaal van kleine mensen ​vertelt Bert Gevaert hun verhaal en hij put daarbij uit tal van bronnen: van oude schilderijen en beelden tot skeletten en gesprekken met hedendaagse dwergen.

'Dit boek neemt je mee op een reis doorheen de eeuwen. De auteur laat je zien hoe dwergen deel uitmaakten van de samenleving. In bepaalde tijdperken behoorden ze tot het normale leven, werden ze gerespecteerd en werd er niet op hen neergekeken, zoals in het oude Egypte. Op andere momenten werden ze als curiosa behandeld.' - uit het Voorwoord door Stijn Keuleers, Vlaams acteur met dwerggroei

De fascinatie voor dwergen – of ze nu echt bestaan of in een sprookjeswereld leven – is niet het monopolie van onze tijd en onze cultuur alleen, maar bestaat al duizenden jaren en is ook duizenden kilometers van ons vandaan te vinden. De grens tussen fascinatie en spot is soms flinterdun maar wat vaststaat is dat honderden dwergen in de loop van de geschiedenis vereeuwigd werden door beitels, penselen of fototoestellen die telkens weer gehanteerd werden door mensen die groter waren dan henzelf. Het grote verhaal van kleine mensen ​belicht daarom ook tal van spraakmakende verhalen over de grootse dingen waartoe o.a. deze kleine mensen doorheen de geschiedenis in staat zijn geweest:

 • Seneb, topambtenaar van de farao
 • Atlas, gladiator in het Colosseum
 • Turold, auteur van een ridderepos
 • Zuster Margaretha van Castello, toonbeeld van devotie
 • Jeffrey Hudson, kapitein van de Engelse cavalerie
 • Joseph Boruwłaski, graaf en graag geziene gast aan adellijke hoven
 • François de Cuvilliès, vader van de rococo
 • Benjamin Lay, voorvechter van de rechten van slaven
 • Jane Hill, zelfbewuste vrouw die Charles Dickens een lesje in fatsoen gaf
 • Henri de Toulouse-Lautrec, kunstenaar van de Moulin Rouge
 • Tom Thumb, wereldberoemde entertainer
 • Perla Ovitz, slachtoffer van Mengele en overlevende van de Holocaust
 • Peter Dinklage, alom gezien als de beste acteur van Game of Thrones
 • William Boeva, populair stand-up comedian in Vlaanderen en Nederland

Net als met zijn vorige boek Te Wapen: Europa’s vergeten krijgskunsten wil Bert Gevaert met ​Het grote verhaal van kleine mensen een ander licht werpen op een onbekend en verkeerd begrepen aspect van onze geschiedenis. Zoals de middeleeuwse krijgskunst veel meer was dan woest op elkaar inhakken en slaan, zo waren - en zijn - dwergen veel meer dan grappige of sprookjesachtige kleine mannetjes.

Bert Gevaert is classicus, stadsgids in Brugge en leerkracht klassieke talen. Ook beoefent hij al bijna tien jaar de vergeten krijgskunsten, die in Te wapen! uitgebreid besproken worden. Hij is instructeur bij de Brugse schermgilde de Hallebardiers en gaf in verschillende Europese landen seminaries en trainingen in het langzwaard en middeleeuws worstelen. In Het grote verhaal van kleine mensen laat Bert een van zijn andere passies aan bod komen, namelijk mentaliteitshistorisch onderzoek naar mensen met een handicap.
________________________________________________________
Bert Gevaert, Het grote verhaal van kleine mensen
ISBN 9789059088634 | 180 blz. | € 29,99 | Hardcover
Davidsfonds Uitgeverij
Verschijnt op 1 mei 2017
________________________________________________________

 

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be