HET SPEL VAN DE VERBEELDING - Doctoraatsonderzoeker Kasper Bormans ontdekte een heel nieuwe manier om contact te leggen met mensen met dementie

Wat als verwondering en verbeelding onuitputtelijk zijn?

Op donderdag 15 september om 15u30 wordt Het Spel van de Verbeelding voorgesteld in M - Museum LeuvenKasper Bormans en Prof. Dr. Dirk De Wachter gaan in gesprek over de kracht van verbeelding en wat het betekent om je onuitputtelijke bron van verbeelding open te stellen, dat laat Kasper Bormans je op een heel eigen manier beleven. We veroveren heel graag dit moment in je agenda, absoluut welkom vanaf 15u15.

Geef zeker een seintje als je erbij kan zijn op pers@wpg.be. Neem voor interviews of andere persaanvragen contact op met Ellen Van Minnebruggen via ellen.vanminnebruggen@wpg.be.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Het Spel van de Verbeelding vertrekt van de wereld van dementie en confronteert ons met een speelse manier van communiceren die we als samenleving verloren zijn. Aan de hand van 165 speelkaarten met heldere beelden leg je spontaan de meest opmerkelijke verbanden, open je je verbeelding en treed je op een heel nieuwe en positieve manier in contact met mensen met dementie.

Dit spel nodigt je uit om je comfortzone te verlaten, woorden te vinden voor gevoelens en elkaar te ontmoeten in de speeltuin van verwondering.

"Dit spel van Kasper Bormans nodigt uit tot spelenderwijs verbeelden, tot lering en vermaak, in samenzijn en medeleven: iets mooier kan ik mij niet inbeelden." - Prof. Dr. Dirk De Wachter, copromotor van het doctoraatsproject van Kasper Bormans

"Ik ben ervan overtuigd dat Het Spel van de Verbeelding via de kracht van verwondering poorten opent naar amusement, onthaasting, relativering maar bovenal leidt tot veel levenslust!" - Hilde Lamers, directeur Alzheimer Liga Vlaanderen

“Op speelse wijze mensen die connectie verliezen weer dichter bij mekaar brengen, zelfs over generaties heen. Ik ben er zeker van dat dit spel, naast de specifieke impact op dementie, ook helend zal zijn voor vele anderen” - Arnoud Raskin, internationale bezieler van Mobiele Scholen

“Kasper Bormans verkent met Het Spel van de Verbeelding een nieuwe realiteit. Deze brengt ons in verwondering over wat wel nog lukt ondanks dementie.” - Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

Onze dialogen beperken zich vaak tot feiten en informatie en bij mensen met dementie wordt die manier van communiceren gaandeweg moeilijker. Kasper Bormans, de ‘wetenschappelijke dromenvanger’, heeft er zijn missie van gemaakt om de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving te vergroten en communicatie speelt voor hem een cruciale rol. Zijn vertrekpunt: er bestaan geen foute verhalen en het is vanuit dat inzicht dat hij eerder Wat Alz? samenstelde, een boek vol boeiende dagdromen van mensen met dementie.

Onder impuls van M - Museum Leuven ontwikkelde hij na dat succes Het Spel van de Verbeelding. Want wat als we nog zoveel van elkaar kunnen leren? Wat als we voortaan een ‘extra dementie’ kunnen geven aan onze gesprekken? Hoe kunnen we dat aanpakken?

Op basis van recent wetenschappelijk onderzoek en empirische studies naar optimale communicatie - zowel bij mensen met dementie als bij anderen - kwam Kasper Bormans tot een uitgebreide speldoos. In de doos vind je maar liefst 165 speelkaarten die je soms met een beetje en soms met veel verbeelding tot een oneindig aantal nieuwe en luchtige verhalen kan verbinden. Daarnaast schreef Kasper er een boekje bij: Van spel naar levenshouding. Want wat je ontdekt tijdens het verzinnen van verhalen, verruimt je horizon tot ver voorbij de speltafel.

Kasper Bormans (°1987) doctoreert aan de Leuven School for Mass Communication Research (KU Leuven). Hij is auteur van het succesboek Wat Alz? en ontwikkelt virtuele geheugenpaleizen voor mensen met dementie en andere technieken om beter en breder te communiceren. Als M-bassadeur is hij nauw verbonden aan het M - Museum Leuven, dat hem aanzette tot het maken van dit spel en waarmee hij eerder het sociaal-artistieke project 'Wereld van herinnering' op poten zette met als doel het taboe rond dementie te verbreken.

----------------------------------------------------------
Het spel van de verbeelding | Kasper Bormans
ISBN 9789059087637 | € 24,99
Davidsfonds Uitgeverij
Verschijnt op 1 september 2016
----------------------------------------------------------

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

info@standaarduitgeverij.be

www.standaarduitgeverij.be