Historicus Paul Van Damme belicht hoe propaganda werkt in 'Propaganda in België (1934 - 1951)'

10 technieken, 35 verhalen en meer dan 250 vaak nooit eerder getoonde beelden

Aan de hand van 10 universele technieken toont Paul Van Damme zijn lezers glashelder hoe propaganda werkt. Hij brengt zijn betoog in 35 concrete en toegankelijke verhalen, die rijkelijk geïllustreerd zijn met dikwijls nooit eerder gepubliceerde archiefbeelden.

Verdoken propaganda is als gif: traag werkend, maar dodelijk efficiënt.

Dit boek focust op een bijzonder woelige periode in de Belgische geschiedenis: de regeringsperiode van Leopold III (1934-1951). In die turbulente jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog vormden conflicten de rode draad. Voor welke dynamiek zorgde propaganda toen? En hoe zit het vandaag? Worden diezelfde technieken nog altijd gebruikt? De auteur analyseert, vergelijkt en actualiseert.

 

De pers over Vriend over vijand:

‘Een prachtig uitgegeven boek. En een zeer geslaagde krachttoer om historische spotprenten van 100 jaar geleden uit te leggen aan een publiek van vandaag.’ - Piet Chielens, In Flanders Fields Museum

‘Een boek dat urenlang de aandacht vasthoudt’ - De Morgen

‘Een bijzonder rijk geïllustreerd en origineel boek’ - De Standaard

Paul Van Damme werkt als leraar geschiedenis en heeft al heel wat geschiedenisuitgaven op zijn palmares, zowel educatieve als wetenschappelijke: Zonder woorden? Een geschiedenis van België in spotprenten (2011), Vriend over vijand. De Grote Oorlog in spotprenten (2013) en Brugge. Een verhaal van een stad (2016). Daarnaast verleende hij zijn medewerking aan een BBC-reportage en tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

 

Op vrijdag 25 mei is Paul Van Damme te gast bij het ADVN met een voordracht over propagandatechnieken in hoofdzakelijk Vlaams-nationale pers en publicaties. De lezing start om 14u30, deelname is gratis. Meer informatie en inschrijven via publiekswerking@advn.be of 03-225 18 37. Meer informatie op www.advn.be/nl/publiek/publieksmomenten/dialoog-paul-van-damme. 

___________________________________________________________

Paul Van Damme, Propaganda in België (1934 - 1951)
ISBN 9789059089204 | 304 blz. | €49.99 | Gebonden
Verschijnt op 28 maart 2018 
Davidsfonds Uitgeverij
___________________________________________________________

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

info@standaarduitgeverij.be

www.standaarduitgeverij.be