'Koning Artur in meervoud' - Een cultuurhistorische reis langs de vele mythen rond Koning Artur

Koning Artur en zijn entourage behoren tot de meest populaire figuren uit de wereldliteratuur. Camelot, Excalibur, Avalon, Merlijn de tovenaar, Lancelot en Guinevere, Tristan en Isolde, Walewein, de fee Morgane… zijn klinkende namen. De invloed van de Arturverhalen tot op vandaag is bijzonder complex: Harry Potter is een nieuwe Artur en ook The Lord of the Rings baadt in de sfeer van de middeleeuwse Arturromans.

Dit boek gaat over de dromen rond Camelot en koning Artur, over hun ontstaan en betekenis, maar ook over de reacties die ze opriepen en hoe en waarom ze dikwijls uit elkaar spatten. Zoals iedere tijd zijn eigen dromen heeft, zo paste ook het beeld van Artur zich telkens aan de nieuwe zorgen en bekommernissen van mensen aan. En aangezien de figuur in meer dan vijftienhonderd jaar cultuurgeschiedenis een belangrijke rol speelde, zijn de verschillende beelden legio: Artur in meervoud.

Koning Artur in meervoud is een duik in de cultuurgeschiedenis van West-Europa. Jozef Janssens gidst ons via de klippenkust van Cornwall, over de bergen van Wales, door het Bretoense binnenland, langs Italiaanse kastelen, Stonehenge, de krijtrotsen van Albion en vele andere plaatsen waar deze mysterieuze koning en zijn gezelschap zijn geweest. Aan de hand van vele, soms nooit eerder gepubliceerde illustraties, worden de vele gezichten van deze literatuurhelden getoond.

Jozef Janssens is doctor in de Germaanse filologie. Hij is emeritus hoogleraar Cultuurgeschiedenis en Geschiedenis van de middeleeuwse, Nederlandse en Europese literatuur aan de KU Brussel. Hij publiceerde verschillende werken over de middeleeuwse letterkunde en geschiedenis.

--------------------------------------------------

Koning Artur in meervoud | Jozef Janssens 
ISBN 9789059088627 | 256 blz. | € 39,99 | Hardback
Davidsfonds Uitgeverij

--------------------------------------------------

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.