'Leila' vertelt het verhaal van een Arabisch-Afrikaanse vluchtelinge

In Leila vertelt een Arabisch-Afrikaanse vrouw hoe ze opgroeide in het oosten van Afrika en uiteindelijk als vluchtelinge in België belandde. Het personage is fictief, maar haar hallucinante verhaal is gebaseerd op reële getuigenissen van immigranten die de Jordaans-Belgische auteur, Wajih Rayyan, in zijn cursussen Maatschappelijke Oriëntatie ontmoette.

Leila is geboren in een Afrikaans land aan de Rode Zee. Haar vader heeft ze nooit gekend en haar moeder wordt verkocht aan een emir. Zo komt Leila onder de hoede van haar grootouders, haar tante Aisha en een onderwijzeres, Malika. In een samenleving die door mannen gedomineerd wordt en een regio die door gewapende conflicten tussen vijandige groepen verscheurd wordt, zijn er heel wat problemen die Leila’s geluk overschaduwen: vrouwenbesnijdenis, mensenhandel, het leven in een harem, mishandeling, ontvoering en sektarisch geweld. Toch blijft Leila zich telkens een weg zoeken om aan de onderdrukking te ontsnappen en als goed opgeleide vrouw te strijden voor een meer gelijkwaardige behandeling tussen man en vrouw. Tot ze vanwege die strijd haar leven bedreigd ziet en uitwijkt naar Europa in de hoop op een beter leven.
Haar schokkende getuigenis voert ons mee in een wereld waar tederheid en geweld, haat en liefde, moedeloosheid en volharding naadloos in elkaar overgaan. Leila’s verhaal getuigt van veel levenskracht en een diep verlangen naar een respectvolle samenleving.


WAJIH RAYYAN immigreerde in 1967 als 18-jarige van Jordanië naar België. Hij werkte eerst verschillende jaren als arbeider en besliste daarna om te gaan studeren als werkstudent aan de UCL, waar hij in 1989 zijn doctoraat behaalde in de microbiologie en de moleculaire genetica. Na zijn pensionering maakt hij als leerkracht Maatschappelijke Oriëntatie nieuwkomers wegwijs in de Belgische samenleving. In zijn eerste roman De Jordanie en Flandre (L’Harmattan, 2010) doet hij het relaas van zijn leven als migrant.
 

‘Wajih Rayyan is behalve een meeslepende verteller ook een geïnformeerde auteur die door zijn afkomst en zijn levensverhaal een brug kan slaan tussen westerse denkbeelden en vooroordelen en de complexe wereld van het MiddenOosten. Hij is vooral een bewogen schrijver met een groot hart voor de mens.’ – Prof. dr. Bart Philipsen (KU Leuven, bestuurder departement literatuurwetenschap)


__________________

Leila - Wajih Rayyan
​ISBN  978 90 5908 919 8
​verschijnt op 14 februari 2018
​softcover - 128 blz. - €17,99

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

info@standaarduitgeverij.be

www.standaarduitgeverij.be