'Leuven Chansonnier' - Een vondst van wereldformaat nu als facsimile & studie (NL/ENG) uitgegeven

Het prachtig bewaard liedboekje Leuven Chansonnier uit de 15e eeuw verschijnt als facsimile in een luxe-editie, samen met een studie in het Nederlands en Engels van de gerenommeerde musicoloog David J. Burn van de KU Leuven.

Een nieuw ontdekt manuscript...

In 2014 verkocht een klein Brussels veilinghuis een liedboek aan een privé-kunsthandelaar. Het liedboek werd naar de Alamire Foundation / KU Leuven overgebracht voor verder onderzoek en het resultaat overtrof alle verwachtingen: het bleek te gaan om een tot dan toe totaal onbekend, volledig, laatvijftiende-eeuws chansonnier in zijn oorspronkelijke, met brokaat beklede band.

Een vondst van wereldformaat!

Het manuscript werd door de Koning Boudewijnstichting aangekocht en in langdurige bruikleen gegeven aan de Alamire Foundation. Zoals gelijkaardige chansonniers genoemd worden naar de stad waar ze bewaard worden, gaat de codex nu door het leven als het ‘Leuven Chansonnier’. Het sierlijke liedboek bevat negenveertig profane Franse chansons en één religieus werk op Latijnse tekst, van de hand van gerenommeerde componisten als Johannes Ockeghem (ca. 1420-1497) en Anthoine Busnoys (ca. 1430-1492). Twaalf composities zijn unica.

Leuven Chansonnier: facsimile en studie

Veilig bewaard in een kluis en toch kan u het liedboek nu vasthouden. Davidsfonds Uitgeverij en de Alamire Foundation bijten met dit boek immers de spits af van een nieuwe reeks, de Leuven Library of Music in Facsimile, met als general editors David J. Burn en Bart Demuyt. De reeks staat in voor kwalitatief hoogstaande reproducties van originele muzikale bronnen die op esthetisch, muzikaal en cultureel vlak bijzonder waardevol zijn. Alle facsimile’s zijn volledig in kleur en op het originele formaat. Daarnaast worden ze voorzien van een uitvoerige studie, geschreven door een gezaghebbend expert.


​Eerder in de pers:
- 27/4/2017: uitzending ‘De Afspraak’ over de ontdekking van het manuscript
​- Op 11/7/2017, de Vlaamse Feestdag, werd het Leuven Chansonnier plechtig voorgesteld in New York en werd de muziek voor het eerst uitgevoerd in Morgen Library and Museum. Een verslag hiervan: Het VRT Journaal Laat van woensdag 12 juli 2017

 

________________________________

Leuven Chansonnier. Facsimile & Study / Studie
Facsimile: Hardcover met stofwikkel, 8,5 x 12 cm, 192 p.
Study / Studie: Hardcover, 17 x 24 cm, 160 p.
Prijs € 59,95
ISBN 978 90 5908 906 8

Annelies Laureys

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be