'Red Star Line: Cruises' - De catalogus bij de tijdelijke tentoonstelling 'Cruise Away' in het Red Star Line Museum

Een uniek beeld van de opkomst van het toerisme tijdens de roaring twenties


Het Red Star Line Museum vestigt dit najaar de aandacht op een minder bekende activiteit van de Red Star Line: de cruises. Het museum brengt de cruiseperiode weer tot leven met de tijdelijke tentoonstelling 'Cruise Away'.

Red Star Line: Cruises, het boek bij de tentoonstelling verschijnt gelijktijdig met de persvoorstelling van Cruise Away: ook u bent daar van harte welkom.

Woensdag 12 oktober 11u
Red Star Line Museum

Programma:
10u45:     ontvangst met koffie
11u:         verwelkoming door Luc Verheyen, directeur
                 toelichting door Philip Heylen, schepen voor cultuur
                 rondleiding in de expo door Bram Beelaert en Marie-Charlotte La Bailly, curators
12u15:     broodjeslunch

Gelieve uw aanwezigheid per kerende te bevestigen of via [email protected]

____________________________________________________________________________________________________

In 1921 en 1924 stopten immigratiequota de toevloed aan Europese landverhuizers naar de Verenigde Staten. Rederijen zoals de Red Star Line in Antwerpen zochten naar nieuwe inkomsten en vonden die op de toerismemarkt. De oceaanstomers die jarenlang emigranten over de grauwe Atlantische Oceaan hadden vervoerd, werden omgebouwd tot cruiseschepen die de superrijken tot de meest exotische uithoeken van de aarde brachten.

Aan boord heerste de roaring twenties: het jazzorkest speelde, de alcohol vloeide rijkelijk en de deelnemers zochten verstrooiing aan het openluchtzwembad aan dek. De schepen waren gouden kooien, die met al hun comfort de passagiers ook afsloten van de gebieden die ze bezochten. Op het schip bevond zich een leger aan boordpersoneel dat zich uit de naad werkte om het de passagiers naar hun zin te maken. Tijdens de landexcursies kleurden de koloniale vooroordelen en de mondiale kloof tussen arm en rijk de contacten tussen de toeristen en de lokale bevolking. Sommige deelnemers vroegen zich af hoe waarachtig hun toeristenervaring eigenlijk was.

Medewerkers van het museum en internationale experts schetsen in Red Star Line: Cruise Away een beeld van het leven aan boord, staan stil bij de tijdsgeest, verkennen de motieven en indrukken van de cruisegangers en vertellen het verhaal van de Antwerpse bemanningsleden.

  • Bij elk boek een voucher voor een gratis toegangsticket tot het museum

Naast historische beelden lopen de foto's van prijswinnende fotografe Mashid Mohadjerin als een rode draad door het boek. Samen met journaliste Ayfer Erkul scheepte ze in op een cruise door de Middellandse Zee in het voorjaar van 2016. Ook vandaag nog een feest van bevestiging waarbij wordt weggekeken van al wat niet strookt met idyllische beelden uit vakantiebrochures.

_____________________________________________________________

Red Star Line: Cruises (1894 - 1934)
ISBN 9789059087286 | ca. 176 blz. | € 27,50 | Gebonden
Davidsfonds Uitgeverij
_____________________________________________________________

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be