'Revoljoetsija!': 100 jaar na de Russische Revolutie een blik op haar ontstaan en haar ongekende gevolgen tot op vandaag
Van de idee van een communistisch regime tot de opheffing van de Sovjet-Unie in '91
In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Russische Revolutie plaatsvond, een gebeurtenis die in Rusland de communisten aan de macht bracht en een lange periode van bloedige dictatuur inluidde. Niet veel mensen zijn zich er tegenwoordig van bewust hoe belangrijk deze revolutie was voor de wereldgeschiedenis, en hoeveel invloed die zelfs op onze tijd nog heeft.
Revoljoetsija! gaat in op het ontstaan van de Russische Revolutie en haar gevolgen. Kees Boterbloem beschrijft hoe een fraaie theorie over menselijke gelijkheid veranderde in een vreselijke praktijk van menselijk lijden.
Een van de thema’s die hij daarbij behandelt is dat in Rusland en de Sovjet-Unie op cruciale momenten een ander pad van ontwikkeling mogelijk was geweest, wat de mislukking van het Sovjet-project een andere wending had kunnen geven.
Boterbloem schreef een uniek werk en probeert de betekenis van de Revolutie honderd jaar later voor een Nederlandstalig publiek te interpreteren. Daarbij schenkt hij ook aandacht aan de curieuze rol van Nederlandse en Belgische communisten in de beginjaren van het communisme.
Kees Boterbloem (1962) is hoogleraar geschiedenis aan de University of South Florida. Eerder verscheen van hem bij AUP het Elementaire Deeltje De Russische Revolutie (2016). Met een scherpe blik op de actualiteit pleit hij voor meer ruimte voor het Russische perspectief op de lopende zaken in de westerse media
_________________________________________________
Kees Boterbloem, Revoljoetsija
ISBN 9789059088450 | 296 blz. | € 29,95 | Gebonden
Davidsfonds Uitgeverij
_________________________________________________