'Te Wapen!' - Europa's vergeten krijgskunsten in het vizier van ridder Bert Gevaert

Een luxueuze en lijvige uitgave die de Middeleeuwse vechttechnieken op een toegankelijke manier dichterbij brengt


Fantastische fabels worden de kop in gedrukt maar niet getreurd: de feiten zijn minstens even waanzinig

Te Wapen! neemt de Europese vechttechnieken van 1320 tot 1630 in het vizier en sabelt de vele foutieve opvattingen over de krijgskunsten van onze voorouders neer. De meeste mensen associëren krijgskunsten met oosterse gevechtssporten zoals karate, judo, kungfu… Toch bestudeerden ervaren vechtmeesters ook in Europa gedurende eeuwen het hanteren van wapens voor het man-tegen-mangevecht. Ze penden hun kennis neer in prachtig geïllustreerde manuscripten en vanaf het begin vanaf de 16de eeuw in gedrukte boeken. Te Wapen! bevat naast meer dan tweehonderd nooit eerder gepubliceerde afbeeldingen, een reeks opmerkelijke citaten:

‘Als je vervolgens dicht bij je tegenstander staat, grijp hem dan vast, zoals we eerder hebben uitgelegd. En als je hem vast hebt, val onmiddellijk dicht bij hem op je achterwerk en terwijl je valt, draai dan je achterste naar zijn rechterkant en hou hem stevig in bedwang. Je kunt ook bordspelletjes spelen, eten en drinken. Aldus kan hij niet opstaan, tenzij jij hem graag laat gaan. Als dat niet gebeurt, kan hij niet anders dan creperen onder jou.’ - Hans Lecküchner, 15de eeuw

Ontdek hoe kunstenaars zoals Michelangelo en Da Vinci gefascineerd waren door de kunsten van Mars, hoe priesters met zwaard en schild vochten binnen de kloostermuren, wat je best eet vooraleer je het strijdtoneel betreedt, welke vrouwen duelleerden in de Nieuwe Wereld, hoe wiskunde en geometrie de schermkunst lange tijd beheersten, wat de band is tussen tennis en zwaardvechten… en vele andere krijgskundige feiten waar je wellicht nooit eerder van gehoord hebt.

Bert Gevaert woont in Brugge, waar hij stadsgids is. Hij is doctor en leerkracht in de klassieke talen. Hij beoefent al bijna tien jaar de vergeten krijgskunsten die in dit boek besproken worden, is instructeur bij de Brugse schermgilde de Hallebardiers en gaf in verschillende Europese landen seminaries en trainingen in het langzwaard en middeleeuws worstelen.

-------------------------------------------------------------
Bert Gevaert, Te Wapen! Europa's vergeten krijgskunsten
ISBN 9789059087231 | 320 blz. | €59.95 | Geïllustreerd en gebonden
Uitgegeven bij Davidsfonds
-------------------------------------------------------------

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be