Terug beschikbaar: de avonturen van humanist Nicolaes Cleynaerts (1493-1542)

Europa aan het einde van de middeleeuwen. In Spanje valt Granada in 1492, in hetzelfde jaar ontdekt Columbus de Nieuwe Wereld en begint de verovering van Latijns-Amerika. In onze gewesten bloeit het humanisme open en tegelijk bestijgen de toekomstige machthebbers van Europa hun troon.

In deze woelige tijden toont de 16de-eeuwse theoloog, humanist, pedagoog en talenliefhebber Nicolaes Cleynaerts (1493-1542) buitengewoon veel interesse voor de moslimcultuur. Na zijn studies aan de universiteit en aan het Collegium Trilingue van Leuven, is de Diestenaar op weg een groot leraar te worden. Hij geeft een Griekse Spraakkunst uit die op meer dan 500.000 exemplaren in Europa verspreid zal worden. Maar na kennismaking met Hernando Colón, zoon van de grote ontdekkingsreiziger, trekt hij naar Spanje om er Arabisch te leren.

In het Alhambra ontmoet hij Kharuf al-Tunisi, een geleerde moslimslaaf, die hem inwijdt in de geheimen van de Koran. Vanaf dat moment wordt het Cleynaerts’ levensdroom moslims en christenen dichter bij elkaar te brengen. Hij steekt over naar Fez (Marokko) om daar gedurende anderhalf jaar tussen de moslims te gaan leven. Als arabist gaat hij regelrecht in tegen de tijdgeest die de kloof tussen de christelijke en de islamitische wereld groter maakte.

Wilden we de moslims bereiken, dan moesten we Arabisch leren. (…) Ik zou zélf naar Afrika trekken, om daar de zeden en gewoonten van de moslims te bestuderen.

Joris Tulkens is thuis in de zestiende eeuw. Als auteur van historische romans schreef hij eerder boeken over Erasmus, Vesalius, Johanna de Waanzinnige, Pieter Gillis en Thomas More. Telkens slaagt hij er weer in de innerlijke wereld, het karakter, de verdiensten en de zwakheden van zijn hoofdpersonages te doorgronden en hen in een vlotte, bijna filmische vertelstijl neer te zetten als mensen van vlees en bloed. Tegelijk schetst hij een levendig beeld van het begin van onze moderne tijden.

'Joris Tulkens rehabiliteert in een intrigerende historische roman deze eigenzinnige humanist, die tot in Marokko op beschavingsmissie trok. We wisten al dat Tulkens het werk van de veelzijdige Rotterdamse geleerde in het juiste historische perspectief kon plaatsen dankzij ​De schaduw van Erasmus. Maar zijn relaas van het avontuurlijke leven van Nicolaus Clenardus is pas écht een revelatie en een heuse eyeopener.' - Knack over de vorige editie van ​Christenhond tussen de moslims

_____________________________________________

Joris Tulkens, Nicolaes Cleynaerts, Christenhond tussen moslims
ISBN 9789059089426| 272 blz. | € 22,50 | Softcover
Uitgegeven bij Davidsfonds
Verschijnt op 27 juni 2018
_____________________________________________

Naomi Riemis

PR & Marketing M-books en Davidsfonds, Standaard Uitgeverij

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.