Praat eens met een vreemde en maak indruk met deze 2 nieuwste TED-boeken

Vervolledig je TED-boekenkast met 2 nieuwe eyeopeners

 

We hebben het drukdrukdruk en nemen te weinig tijd om eerste indrukken op ons in te laten werken. In de trein staren velen naar het scherm van hun smartphone en op straat lopen mensen het liefst met hun blik op oneindig. Daardoor zijn we ons steeds minder bewust van onze omgeving. Leer op een andere manier naar de wereld kijken met de laatste twee boeken in de TED-reeks, Praten met vreemden en Beoordeel dit. Kio Stark en Chip Kidd nodigen de lezer uit om af en toe de routine te doorbreken door onbekenden aan te spreken en een ander perspectief aan te nemen.

________________________________________________________________

Beoordeel dit.  Chip Kidd

“Eerste indrukken zijn dé manier om de wereld te zien en hoe wij gezien worden. Ze zijn onze toegang tot alles: ontmoetingen, de werkplek, producten, ervaringen, winkels, het internet, ontspanning, relaties, design. En afgaande op onze eerste indrukken vormen we onze mening. We kunnen er niets aan doen. Is dat erg? We kregen het allemaal als kind te horen: ‘Ga niet op het uiterlijk af.’ Toch doen we dat, omdat we in een beeldcultuur leven en onze geest automatisch reageert op wat we zien. Wat echt van belang is, is niet dát we oordelen, maar hóé we dat doen. Verstandig? Begrijpend? Meelevend?” – Chip Kidd

Door gebruik te maken van zijn briljante, altijd betrouwbare en gepatenteerde MYSTERI-O-METER om alledaagse voorwerpen en gewone ervaringen te beoordelen ontrafelt de gewaardeerde ontwerper Chip Kidd goed en slecht, onduidelijk en duidelijk, surrealistisch en super. Design, moet je weten, beweegt zich op een spectrum tussen zonneklaar en mysterieus. Het ene ontwerp heeft meer duidelijkheid nodig, het andere veel meer mysterie; de meeste ontwerpen een beetje van allebei.

Van het ontwerp van de geldautomaat tot de boeken die je leest, het medicijn dat je neemt of het koffiebekertje op je bureau, design geeft ons de indrukken waarmee we de wereld ervaren en beoordelen. In dit boek onthult Chip Kidd de verborgen geheimen achter bepaalde designkeuzes en rijkt hij je de middelen aan om hier weloverwogen een oordeel over te kunnen vellen. Niet alleen omdat eerste indrukken dé manier zijn om de wereld om je heen vorm te geven, maar ook om een beter inzicht te krijgen in hoe je indruk maakt op anderen.

Chip Kidd is designer en auteur. Hij woont en werkt in New York City, zijn grote inspiratiebron. Hij maakt coverontwerpen voor uitgever Alfred A. Knopf sinds 1986 en schreef twee romans (The Cheese Monkeys en The Learners).  Zijn TED Talk uit 2012, ‘Boeken ontwerpen is niet om te lachen. Oké, toch wel’ is ruim 1,3 miljoen keer bekeken.

________________________________________________________________

Praten met vreemden Kio Stark

“Dit boek gaat over praten, maar ook over kijken, luisteren en openstaan voor de wereld. Ik wil je laten zien hoe emotioneel en intens onze meest vluchtige contacten kunnen zijn, je inzichten verruimen en je mening verdiepen over mensen die vreemden voor je zijn. Ik wil je de onzichtbare bewegingen en betekenissen van ontmoetingen op straat laten zien. Ik wil je een nieuwe manier geven om verliefd te worden op de wereld.” – Kio Stark

In verhelderend proza verkent Kio Stark de poëzie, de tactieken en de gebruiken van de omgang met onbekenden. Dankzij een doorwrochte culturele analyse, een verkenning van emoties en haar doorleefde, levenslange ervaring met praten met vreemden laat Stark zien hoe deze ogenschijnlijk eenvoudige ogenblikken je blik op de wereld kunnen wijzigen. Ze ontdekte hoe deze korte babbels mensen blij en zelfs begrepen kunnen doen voelen, en de manieren kunnen veranderen waarop we omgaan met mensen die anders zijn.

Ook legt Stark de verborgen processen bloot die ons doen beslissen welke voorbijganger we begroeten en vertrouwen en onthult de ongeschreven regels van dit soort ontmoetingen. Praten met vreemden leert de lezer hoe te beginnen praten met vreemden en bevat een aantal pittige uitdagingen voor wie ze aandurft.

Kio Stark doctoreerde aan Yale University (American Studies) en verdiepte zich in wetenschapsgeschiedenis, urbanisatie en kunst. Ze ging aan de slag als journaliste, werkte in de advertentie-industrie en ontwierp games. Nu geeft ze advies aan start-ups en grote bedrijven en helpt hen, met haar inzichten rond interacties tussen vreemden, beter om te gaan met gebruikers en klanten. Ze woont – en praat met vreemden – in Brooklyn, New York.

_______________________________________________________________
Chip Kidd, Beoordeel dit.
ISBN 9789059087347| 140 blz. | € 14,95 | Hardcover met stofomslag
Davidsfonds Uitgeverij
________________________________________________________________

________________________________________________________________
Kio Stark, Praten met vreemden
ISBN 9789059087354 | 140 blz. | € 14,95 | Hardcover met stofomslag
Davidsfonds Uitgeverij
________________________________________________________________

Alexandra Cousy

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be