'Vlaamse wandtapijten in 50 verhalen' - Een unieke blik achter de schermen van de Vlaamse wandtapijtenindustrie

Vlaamse wandtapijten genoten de voorbije decennia veel kunsthistorische aandacht. Illustere bisschoppen, keizers, koningen en pausen werden ontmaskerd als gulzige verzamelaars van wandtapijtreeksen. Maar al deze aandacht voor verzamelaars en kunstenaars overstemt het echte kloppende hart van de Vlaamse wandtapijtnijverheid in Antwerpen en Brussel van de zeventiende en achttiende eeuw.

Al deze aandacht wist zweet en tranen uit. Van de atelierleiders, van ververs en voorovergebogen wevers die de visie van de kunstenaars vertaalden in wol, zijde, goud- en zilverdraad. Van de handelaars die de Europese markten bespeelden en van alle echtgenotes die het sociaal weefsel van de industrie en handel versterkten. Het was deze creatieve gemeenschap die de Vlaamse wandtapijtkunst mogelijk maakte. 

In dit boek wordt de economische en sociale realiteit achter het wandtapijt blootgelegd aan de hand van vijftig verhalen die tot nu toe verscholen bleven in archiefdocumenten. De hoofdrolspelers in de verhalen kennen problemen of successen. Ze zijn gehaaid of naïef, strijdbaar of verslagen. Ze worstelen met de impact van verdampend of reeds verdampt vertrouwen. Hun verhalen bieden zo een bijzondere inkijk in hun biotoop. Het is een harde werkelijkheid, vol ambities, dromen, geluk, plannen, pogingen en verdriet. Het is een onzichtbare werkelijkheid die, hoewel eeuwenoud, vaak heel herkenbaar is.

Professor Koenraad Brosens, drs. Klara Alen en drs. Astrid Slegten werken aan een internationaal onderzoeksproject met de steun van de KU Leuven en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen: MapTap (www.maptap.be). Ze doorploegden intussen meters archief en ontdekten achter het wandtapijt een boeiende wereld van handel drijven en fiere ambachtslieden. Hun verwondering was het startpunt voor dit boek. De vele illustraties tonen intrigerende archiefdocumenten en de pracht en praal van Vlaamse wandtapijten.
__________________________________________________________________________________________________________
Koenraad Brosens, drs. Klara Alen & drs. Astrid Slegten, In de praktijk – Vlaamse wandtapijten in 50 verhalen
ISBN 9789059087828 | 176 blz. | € 34,95 | Softcover met flappen
Davidsfonds Uitgeverij
Verschijnt op 13 februari 2017
__________________________________________________________________________________________________________

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be