'Wentelsteen' - Joris Tulkens graaft 500 jaar na het ontstaan in de geschiedenis van het Collegium Trilingue

Een historische roman over Erasmus en het ontstaan van het Drietalencollege

Na het succes van zijn boeken over Pieter Gillis, Johanna de Waanzinnige, Vesalius en Thomas More, voegt Joris Tulkens een nieuwe parel toe aan zijn reeks eigenzinnige, maar altijd vlot leesbare historische romans over het begin van onze moderne tijd. In Wentelsteen neemt hij Desiderius Erasmus onder de loep.

Augustus 1517. Hiëronymus Busleyden sticht bij testament het College der Dry Tonghen in Leuven. Studenten kunnen er gratis Grieks, Latijn en Hebreeuws studeren, de drie Bijbelse talen. Humanist Erasmus is de voortrekker van de stichting, die nog een onderkomen zoekt.

1518. Maaseikenaar Rutger Rescius, corrector bij de Leuvense drukker Dirk Martens, is de eerste docent Grieks van het Drietalencollege. Hij neemt de lezer op sleeptouw en vertelt hoe Erasmus en zijn vrienden door de Leuvense theologen worden tegengewerkt, terwijl de Reformatie opkomt.

Een verhaal van macht en tegenmacht, van valse beschuldigingen en groteske verdachtmakingen. Heuse studentenbetogingen tegen het college worden opgezet, scabreuze pamfletten verspreid. En omdat op hetzelfde moment Luther zich begint te roeren, zijn beschuldigingen van ketterij niet van de lucht. Elke poging tot verzoening loopt uit op
een nieuwe ruzie.

En toch! Het Collegium Trilingue houdt stand. Het zal een grote toekomst tegemoet gaan en in het buitenland navolging krijgen.

___________________________________________________________

Wentelsteen | Joris Tulkens 
ISBN 978 90 590 8872 6 | blz. 320 | € 24,99 | Paperback
Davidsfonds Uitgeverij
___________________________________________________________

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be