'Wielermonumenten': een haarfijne geschiedenis van de vijf grootste wielerklassiekers

Het standaardwerk voor elke wielerliefhebber

Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken- Luik en de Ronde van Lombardije. Slechts drie renners hebben de vijf Monumenten gewonnen en het zijn allemaal Belgen: Eddy Merckx (die er in totaal 19 won), Roger De Vlaeminck (11) en Rik Van Looy (8).

Goed een eeuw na het ontstaan van deze vijf wielermonumenten is de tijd rijp om het sportieve en historische rapport ervan te maken en de geschiedenis tot in het kleinste detail te reconstrueren.

'Ik wil u uitnodigen om u vast te bijten in het wiel van de auteur om een en ander te (her-)ontdekken over al die markante momenten in de geschiedenis van de wielersport. Het vreemde is dat men hun belang pas achteraf beseft, en nooit op het moment dat men ze zelf beleeft …' - Eddy Merckx

In Wielermonumenten wordt stilgestaan bij de mythische plekken die door deze wielerwedstrijden op de kaart werden geplaatst: van de Poggio over het Bos van Arenberg, de Koppenberg en La Redoute tot de Passo del Ghisallo – en bij de kerels die legendarisch werden na een door bloed, zweet en tranen getekende krachttoer. Op een nooit geziene, unieke manier brengt dit boek hen nadrukkelijk en uitgebreid hulde.

  • Met 250 zeldzame foto's
  • Originele infografieken
  • Uitgebreide klassementslijsten

Voor het eerst geeft een boek het volledige palmares van elke koers, sinds de oorsprong tot nu, van de eerste tot de laatste renner die zich kon plaatsen. Ook zij die erin slaagden om de Monumenten te bedwingen maar daarna soms in het vergeetboek terechtkwamen, krijgen een plaats.

Philippe Vandenbergh volgt als journalist van La Libre Belgique al meer dan een kwarteeuw de grote wielerklassiekers op de voet. Hij heeft een passie voor klassementen - vanuit de overtuiging dat de overwinning van een 23ste Ronde van Vlaanderen evenveel waard is als de 100ste.

______________________________________________
Philippe Vandenbergh, Wielermonumenten
ISBN 9789059087996 | €45 | 240 blz. | Hardcover
Davidsfonds Uitgeverij
______________________________________________

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Davidsfonds Uitgeverij

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Contact

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

[email protected]

www.standaarduitgeverij.be